Zo plant u de mooiste fietstochten en -tochtjes

Wie nog niet wist of was vergeten dat Nederland prachtig is, heeft dat in de afgelopen jaren wel (her)ontdekt. Sterker nog, ook dit jaar vieren de meeste mensen vakantie in eigen land. Daarbij speelt de fiets een belangrijke rol.

Meisje fietsen naar vuurtoren De Ven bij Edam tijdens zonsondergang in Noord-Holland in Nederland

Terecht, want op de fiets komt u verder dan te voet en gaat u langzamer dan met de auto, waardoor u veel meer ziet. Of u nu een lange fietstocht maakt of een rondje om gaat. Of dat nu vanuit huis is of vanaf uw vakantiebestemming. En met 37 duizend kilometer fietspad en zo’n 8 duizend fietsknooppunten, is er genoeg keuze en afwisseling.

Route plannen

Grofweg kunt u zo’n tocht op drie manieren aanvliegen:

Uitgewerkte routes

Nederland is een fietsland bij uitstek. Daarom kunt u bij tal van organisatie terecht voor geweldige ideeën voor fietsroutes. Denk aan Nederland Fietsland en natuurlijk de Algemene Nederlandse WielrijdersBond, ook wel bekend als de ANWB. Maar ook clubs zoals Natuurmonumenten en provinciale natuurorganisaties hebben op hun websites vaak leuke ideeën voor fietstochtjes.

Zelf plannen

Maar u kunt uw fietsroute ook zelf plannen, al dan niet deels over het tracé van zo’n bestaande tocht. Ook dat kan op de eerdergenoemde websites van Nederland Fietsland en de ANWB, of met speciale fiertsroute-apps, zoals Fietsknoop, Route.nl, Fietsnetwerk en Routiq.

Sommige apps zijn gratis, sommige kosten een paar euro. Sommige werken alleen als app, andere hebben ook een website zodat u ook online kunt plannen en opgeslagen routes over en weer kunt delen via uw account. Bij sommige heeft u onderweg verbinding nodig, bij andere kunt u opgeslagen routes ook offline bekijken en volgen.

Veilig gebruiken

Door de strengere wetgeving inzake telefoongebruik op de fiets is ook het gebruik van fietsroute-apps onderweg aan regels gebonden. Zo mag u de fietsnavigatie alleen gebruiken als uw smartphone in een telefoonhouder op de fiets is bevestigd of als u een oor- of koptelefoon draagt. Het instellen van de app of het touchscreen op een andere manier gebruiken is verboden zolang u aan het fietsen bent. Wel mag u stemnavigatie gebruiken.

Altijd op slot!

Wees ook zuinig op uw fiets en onderhoud ‘m goed. Het is immers een kostbaar bezit, zeker als er een motortje inzit! Zet uw fiets verder altijd op slot als u afstapt, dat is immers een kleine moeite. Zonder dat u er erg in heeft, dwaalt u soms verder af dan de bedoeling was. En mocht u fiets gestolen worden en u kunt niet alle sleutels overleggen, is de kans reëel dat uw fietsverzekering niets uitkeert!

Informeer naar de mogelijkheden

Daarover gesproken: mocht u (nog) geen fietsverzekering hebben, overweeg dat dan eens. Een verzekering kost geld, maar als uw (bijna) nieuwe e-bike wordt gestolen, bent u veel duurder uit. Informeer daarom eens vrijblijvend naar de mogelijkheden. We rekenen het graag voor u uit.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag