Verzekeraars pleiten voor ‘rampenpot’

Het risico op grote financiële schade als gevolg van rampen neemt hand over hand toe. Brancheorganisatie Verbond van Verzekeraars is daarom opnieuw in gesprek met de overheid om hiervoor een oplossing te vinden. 

Overstroming in het park waardoor bankjes boom en prullenbak in het water staan
Nieuws
Datum: 24-03-2021

Natuurrampen zoals overstromingen en dijkdoorbraken vallen namelijk niet onder de dekking van reguliere verzekeringen. Terwijl de kans dat dit gebeurt steeds groter wordt als gevolg van de klimaatverandering. 

Meer duidelijkheid 

Om de discussie hierover goed te kunnen voeren, heeft het Verbond onlangs een document opgesteld met een aantal voorstellen. Zo willen de verzekeraars dat de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) concreter is over het bedrag dat de overheid bij rampen vergoedt. Als dat duidelijker is, kunnen verzekeraars namelijk beter aanvullende verzekeringen ontwikkelen. 

Rampenpot 

Ook vragen ze de overheid om op basis van nieuwe klimaatinzichten nog eens goed te kijken naar een solidair stelsel met een eerlijke premie-opslag op de opstalverzekering. Het derde voorstel is om een ‘rampenpot’ te maken met daarin een fors bedrag dat in geval van nood kan worden uitgekeerd. Niet alleen bij overstromingen, maar bijvoorbeeld ook bij problemen van de funderingen van huizen als gevolg van klimaatverandering. 

Draagvlak 

Een voorstel voor zo’n noodfonds is niet nieuw. Ook in 2007 en 2013 hebben verzekeraars hiervoor gepleit. Toen was er echter niet voldoende draagvlak voor. Maar nu de schade als gevolg van extreem weer toeneemt, verwacht het Verbond meer weerklank te vinden bij de overheid en andere organisaties. 

Meer informatie 

Heeft u een vraag over dit bericht of wilt u weten welke schade er wel en niet is gedekt op uw lopende verzekeringen? Neem dan even contact met ons op. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.