Huizenprijs voor het eerst iets omlaag, meer huizen in de verkoop

Voor het eerst in jaren lijkt de woningmarkt iets af te koelen. In het eerste kwartaal van 2022 is de gemiddelde prijs van een koophuis iets gedaald. Ook stonden er meer huizen te koop en zijn er juist minder verkocht.

Miniatuur huis op een houten achtergrond
Nieuws
Datum: 04-05-2022

Overigens kost een huis gemiddeld nog altijd meer dan een jaar geleden. Bijna 14%, volgens makelaarsvereniging NVM. Maar ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar zijn de prijzen wel iets gedaald, 2,1% precies te zijn.

Te vroeg voor conclusies

Waar dat precies door komt, is moeilijk met zekerheid te zeggen. Ook is het nog te vroeg om conclusies te trekken over de vraag hoe de oorlog in Oekrai╠łne, de stijgende hypotheekrente en energiekosten in de nabije toekomst invloed hebben op de prijzen en het aantal verkopen.

Krapte houdt aan

Ondanks de lichte afkoeling blijven huizen erg duur en is de krapte op de woningmarkt nog altijd groot. En omdat de bouw van nieuwe huizen stagneert door een tekort aan mensen en materialen, lijkt daar vooralsnog geen verandering in te komen. Mede daardoor is het maar de vraag of de ontwikkeling van het eerste kwartaal zal doorzetten.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel of over uw hypotheek? Bent u op zoek naar een woning en wilt u meer weten over de hypotheekmogelijkheden die u heeft? Neem dan even contact met ons op. We zoeken het graag voor u uit.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.